FAQ

Her får du hjælp til selvhjælp. Læs om alt det du selv kan gøre og find vejledning til hvordan.
 

Hvordan logger jeg ind?

Er du allerede oprettet som låner på DAB, kan du logge dig ind her, eller anvende muligheden for at få tilsendt nyt password her.
Dit login består af 2 dele:
  • Din emailadresse
  • Din pinkode som er en selvvalgt kode

OBS: Det har vist sig at vores bibliotekssystem fejler, hvis brugeren anvender Internet Explorer som browser. Har du mulighed for at bruge Firefox eller Google Chrome i stedet, så vil det være en fordel. Bemærk dog at du altid er velkommen til at skrive til os, hvis du oplever vanskeligheder.

Er du endnu IKKE oprettet som låner, så læs mere om låneroprettelse

Ønsker du at logge ind på udlånsautomaten i samlingen så læs vejledning her

Er det nødvendigt med et login?

Du kan godt søge i Det Kgl. Biblioteks samling (og herunder DAB's samling) uden at være logget ind, men hvis du er logget ind, får du som ansat i centraladministrationen adgang til DAB's licensbelagte fuldtekst databaser og e-ressourcer (herunder e-bøger). Samtidig får du adgang til at reservere udlånte materialer og bestille artikler.

Hvor ser jeg afleveringsdatoen for mine lånte bøger?

Du skal starte med at logge ind. Herefter kan du under fanen ”Lån” se hvornår bogen er udlånt og hvornår den skal afleveres. Samme sted er det også muligt at forlænge lånetiden. Som udgangspunkt forlænges lånetiden en måned ved genlån. Der kan dog være untagelser læs nærmere på siden forny lån

Hvordan fornyer jeg mine lån?

Læs hvordan du kan forlænge lånetiden på dine lån.

Hvordan søger og bestiller jeg materialer fra bibliotekets samling?

Når du søger i DAB.DK, så søger du i Det Kgl. Biblioteks enorme samling inklusiv DABs unikke samling af digitale statslige publikationer

Det er gratis at reservere materialer via DAB.DK. Hvis du ønsker at låne materiale der er udlånt, kan du altid reservere den pågældende titel. En reservation oprettes nemt, men kræver at man i forvejen er oprettet som låner og logget ind. Både de titler der er klar til udlån, og de titler der er udlånt, kan reserveres. Når du reserverer materiale der ikke er udlånt vil materialet blive fundet frem fra hylden. Afhængig af om du ved bestilling har valgt "personal delivery" eller afhentning på ventehylde vil vi herefter:

  • udlåne materialet til dig og sende det med vores kørselsordning som leverer til ministerier, styrelser og departementer i hovedstadsområdet - vælg "Personal delivery"
  • udlåne materialet til dig og sende det med PostNord til din privatadresse (ca 5 dages leveringstid) - vælg "Bestil","afhentningssted Diamanten København". Når du modager mail med afhetningsnummer, så videresend den til dab@kb.dk med information om destinationsadressen.  
  • placere materialet på ventehylde på en af Det Kgl. Biblioteks lokationer, hvorfra det vil stå klar til afhentning i 14 dage. Du vil få en mail med et afhentningsnummer, når bogen stilles på hylden.

Kontakt biblioteket på dab@kb.dk, hvis du har spørgsmål eller ønsker at bestille materiale hjem som ikke findes i Det Kgl. Biblioteks samling. 

Hvordan søger og downloader jeg artikler?

Når du søger i DAB.DK, så søger du i Det Kgl. Biblioteks enorme samling. Som låner fra centraladministrationen kan du med dit log ind få adgang til store mængder af international forskning fra betalingsbelagte databaser, men basen indeholder også materiale som andre afdelinger i Det Kgl. Bibliotek har købt adgang til. Derfor vil du opleve at få direkte fjernadgang til nogle artikler, imens andre skal bestilles. 

Hvis du har logget dig ind med emailadresse samt din selvvalgte kode, så får du straks adgang til artiklen, når materialet er markeret med den grønne tekst "tilgængelig online". Er du ikke allerede logget ind, så vil du blive bedt om at gøre det, når du forsøger at tilgå artiklen.

Hvordan får jeg kendskab til nye udgivelser inden for mit område?

Hold dig orienteret om DAB's nye udgivelser inden for dit område ved at oprette en overvågning på specifikke emnekategorier.

Ønsker du mere systematisk at overvåge et emneområde eller artikler fra bestemte tidsskrifter, så er der flere forskellige muligheder for at oprette "alerts". DAB hjælper dig gerne med at skræddersy en søgning som kan anvendes til at overvåge det område der interesserer dig. Du kan f.eks. overvåge udgivelser inden for DAB's licenser ved at oprette en søgeagent i PRIMO, eller du kan oprette "Alerts" på specialiserede emner eller specifikke tidsskrifter i ScienceDirect.

En anden mulighed er at oprette en profil på JournalTOCs (Journal Tables of Contents) og derved få indholdsfortegnelser tilsendt på din mail. se hvordan i denne video

Eller læs mere i denne vejledning

Hver af disse værktøj har fordele og ulemper og opretter man overvågninger flere steder vil man sandsynligvis opleve store overlap. Kontakt DAB på dab@kb.dk og få vejledning til overvågning af litteratur. 

Hvor lang tid går der før jeg har materialet?

Det er svært at give et generelt svar på. Meget kan sendes elektronisk, og i så fald leverer vi ofte indefor en time. Er der tale om bøger fra egen samling leverer vi til arbejdspladser i hovedstadsområdet via egen kørselsordning, men skal materialet bestilles fra en af de andre lokationer i Det Kgl Bibliotek eller måske endda fra udlandet, så kan der gå flere måneder. 

Generelt anvender vi dog nedenstående metoder til levering: 

  • Levering til ministerier, styrelser og departementer i hovedstadsområdet via kørselsordning sker hver 2. arbejdsdag
  • Levering til privatadresse sker med PostNord og her må der forventes ca 5 dages leveringstid
  • Afhentning fra ventehylde på en af Det Kgl. Biblioteks lokationer, hvorfra det vil stå klar til afhentning i 14 dage. Du vil få en mail med et afhentningsnummer, når bogen stilles på hylden.

Al levering er gratis for ansatte i centraladministrationen, men bemærk dog at lånerne selv er ansvarlig for returnering af lånte materialer til DAB.

Se DAB's samling i Google Scholar

Du kan, i Google's søgeresultat, straks se om DAB har den bog eller tidsskriftsartikel som du ønsker. Læs hvordan i vejledningen om Google Scholar og DAB.

Sådan definerer DAB "Centraladministrationens ansatte"

DAB’s informationsservice er rettet mod ansatte i centraladministrationen. Biblioteket skelner mellem vores primære målgruppe som er ansatte i ministerier, styrelser og departementer og vores anden lånergruppe bestående af det vi kalder øvrig centraladministration.
 
Begge lånergrupper kan oprettes som lånere og dermed låne og få tilsendt materialer fra biblioteket, og begge grupper modtager hurtig betjening i forbindelse med informationssøgning og vores øvrige services. Den væsentligste forskel er, at alene primære lånere har fjernadgang til vores licensbaserede databaser.
 
DAB’s primære brugere kommer dermed ikke alene fra nedenstående ministerier, men ligeledes de tilhørende departementer, styrelser, direktorater og tilsyn.
 
Eksempler på institutioner der kategoriseres som øvrig centraladministration er ansatte i Statens Serum Institut, DREAM, De Økonomiske Råd, Det Kriminalpræventive Råd, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Forsyningstilsynet og ansatte ved de danske retter.

Er du i tvivl om du kan blive oprettet som låner så kontakt dab@kb.dk

Printvenlig vejledning til fuldtekstadgang via Google Scholar