Hjælp til litteratursøgning
Hvilket formål har din litteratursøgning?
- Den verifikative søgning, har til hensigt at finde, og skaffe et specifikt materiale med en kendt titel eller andre karakteristika.
- ”Noget om søgning” er den orienterende, ofte indledende, søgning inden for et emneområde.
- ”Alt om søgningen” er den meget omfattende emnesøgning.
- Referenceopgaver har til hensigt at besvare helt specifikke spørgsmål. Opgaven er at finde det dokument der bedst besvarer spørgsmålet.
- Overvågning af litteratur om et emneområde (Læs mere om at oprette "alerts" i vores FAQ under overskriften: Hvordan får jeg kendskab til nye udgivelser inden for mit område? )
Søgning efter specifikt materiale
Er din søgning af verifikativ art, så læs mere om hvordan du finder bogen eller artiklen, hvordan du finder love og lovforarbejder eller hvordan du finder en specifik betænkning.
Den indledende, orienterende søgning
Søger du overblik over et nyt område eller kortfattet orientering inden for et emne, så kan det være en hjælp at finde emnet i opslagsværker. Under alle omstændigheder er kildekritik særlig væsentlig i denne form for søgninger.
Den dybdegående emnesøgning
Har du brug for at foretage en dybdegående emnesøgning, så er det en fordel at kunne karakterisere sit emne. Du kan f.eks. afgrænse dit emne. Afgrænsningen har betydning for hvilke kilder og materialetyper der skal søges i. Afgrænsningen kan også hjælpe dig med at præcisere søgningen og justere antallet af søgehits.
Afgræns følgende aspekter af dit emne:
- Tidsperspektivet: Man kan med fordel bruge en tidsmæssig afgrænsning til at øge eller mindske antallet af hits i sin søgning. Måske har dit emne ændret begreber eller omdrejningspunkt over tid eller måske har du allerede indgående kendskab til emnet og behøver kun de seneste års videnproduktion for at være helt dækket ind.
- Sproglig eller geografisk afgrænsning: Du kan også vælge at afgrænse på sproget eller på udgivelsessted.
- Dokumenttype: I nogle tilfælde kan det være en fordel at afgrænse dokumenttypen. F.eks. kan man justere mængden af hits ved at afgrænse til review artikler, eller måske kan der findes relevant information om dit emne i rapporter eller populærlitteratur som avisartikler eller lignende.
- Særlige ressourcer indenfor emnet: Nogle emner er behandlet på konferencer, har sine egne fagtidsskrifter eller måske forskningscentre. Det kan være en fordel at være opmærksom på om det emne du arbejder med har særlige ressourcer.
Lokaliser emneord
Det kan være en fordel at foretage mange søgninger og justere søgeord og afgrænsning undervejs.
Har du ikke nogen tydelig fornemmelse af hvilke ord du skal søge på, så prøv dette:
- Forsøg evt. med en kædesøgning, hvor du tager udgangspunkt i en kendt, relevant artikel/bog helst af nyere dato. Ved at kigge i den relevante litteraturs referencer (og eventuelt de emneord som disse materialer har) er det muligt at finde yderligere relevante titler og måske synonymer for dit emne. Vær opmærksom på at du ved at kigge i referencelister kun får ældre litteratur. Derfor bør man supplere kædesøgningen med en søgning på emneord.
- Forsøg med en ”Quick 'n' Dirty” søgning, hvor de emneord der umiddelbart falder dig ind bruges til at lave en hurtig søgning på f.eks. Google Scholar. Måske kan ordene med fordel udskiftes med andre emneord (synonymer) eller måske giver de valgte ord meget støj (dvs. irrelevante titler).
Søger du litteratur på flere sprog så vær opmærksom på om emneordene er oversat korrekt.
Overvej også terminologien. Forskellige fagområder kan bruge forskellige fagterminologi for samme problemstilling. Se om du kan bruge emneord fra de relevante artikler du finder til at udvide eller indsnævre din søgning. Husk at overveje endelserne på dine søgeord, og brug eventuelt trunkeringstegn (En trunkering er en udvidelse af en søgeterm. Det vil sige en måde hvorpå man kan inkluderer flere variationer af termen. Der er forskel på hvilket trunkeringstegn der anvendes i de forskellige baser, men i DAB's base skal du bruge en * (asterisk). f.eks. "Nurs*", og så vil databasen søge på alle tænkelige endelser af dette ord, f.eks. nurses, nursing osv).
Vælg din database eller samling
Her på DAB’s hjemmeside kan du vælge at søge i:
Bibliotekets samlinger: I DAB’s egen samling finder du bøger, betænkninger og tidsskriftstitler. Vores samling er særlig opbygget til at dække centraladministrationens behov. Få mere at vide om hvilke emner der er dækket af vores samling i afsnittet: Vi har fokus på forvaltning, jura, økonomi og personaleadministration. Begynd at søge i "Bibliotekets samlinger".
Udenlandske artikler: Du kan også vælge at søge blandt artikler fra internationale tidsskrifter. Så skal du markere punktet udenlandske artikler. Du søger nu i mange baser på samme tid, og har adgang til de artikeldatabaser samt e-bogssamlinger som DAB har købt licens til. Baserne indeholder mere end 1,4 mio internationale artikler og e-bøger. Du kan få et overblik over hvilke databaser DAB har købt licens til på denne liste over de databaser som DAB giver adgang til. Begynd at søge i Det Administrative Biblioteks internationale artikel- og ebogssamling
Fuldtekstadgang til de artikler du finder relevant
Der er adgang til den fulde tekst af de artikler, som biblioteket har købt adgang til, men du skal være oprettet som låner og logget ind for at få adgang til materialet i den fulde tekst. Læs mere på siden Find artikler og bøger. Begynd at søge i Det Administrative Biblioteks internationale artikel- og ebogssamling
Du kan læse mere om hvordan man søger, downloader og bestiller materialer i denne printvenlige vejledning: vejledning i søgning samt download eller bestilling af konkrete materialer.
DAB kan skaffe materialer fra danske og udenlandske biblioteker
Søger du et emne som ikke er dækket af DAB's samling, så kan du stadig søge på www.dab.dk, men blot vælge fane to: Udenlandske artikler. Her søger du i flere forskellige databaser på samme tid med både artikler og ebøger. Nogle materialer gives der direkte online adgang til via DAB licens og andre kan bestilles.
Når du har søgt en titel frem kan du under fanen "Mere" vælge "Bestil dokumentet via Det Administrative Bibliotek". På denne måde indsættes dokumentets oplysninger i en mail til DAB, og vi bestiller herefter materialet til dig. Bøger sendes med posten, og elektroniske dokumenter sendes til dig med e-mail.
Begynd at søge i Udenlandske artikler og ebøger.
Bøger fra DAB kan bestilles
Du kan søge i DAB's egen bogsamling, samt se hvilke tidsskrifter vi har, uden at være logget ind. Men for at reservere, bestille og tilgå fuldtekst skal du være oprettet som låner og være logget ind. Læs mere på siden Find artikler og bøger.
Begynd med at søge i Det Administrative Biblioteks egen samling.
Vi har fokus på forvaltning, jura, økonomi, organisation og personaleadministration
DAB's egen samling indeholder trykte og elektroniske publikationer samt tidsskrifter og enkelte artikler inden for fagområderne: forvaltning, jura, økonomi, organisation & personaleadministration samt inden for centraladministrationens øvrige fagområde. Det betyder at der i denne samling ikke kan søges på specifikke artiklers titel, men kun tidsskriftets titel. Begynd at søge i Det Administrative Biblioteks egen samling
Har du brug for hjælp til din søgning, kan du læse generelle tips til litteratursøgning eller du kan booke en bibliotekar til at foretage søgningen for dig.
DAB anbefaler udvalgte ressourcer
Under menupunktet E-materialer i topmenuen finder du genveje til en lang række e-ressourcer, som er udvalgt af DAB fordi de er særligt relevante for ansatte i centraladministrationen.
Nogle databaser er kun tilgængelige på biblioteket, eller hvis man er oprettet som bruger. Eventuelle adgangsbegrænsninger er angivet sammen med omtalen af den enkelte e-ressource.
Har du brug for et råd eller har du spørgsmål så kontakt biblioteket. Skriver du inden for bibliotekets åbningstid, så kan du forvente svar inden for en time.
Find artikler fra DAB via Google Scholar
Bruger du Google Scholar til at finde relevant fagligt materiale? - I mange tilfælde kan du få direkte adgang til de titler, du finder her, via DAB.
I Google Scholar søger du i videnskabelig litteratur, som Google indsamler fra diverse forlag og universiteter. Nogle titler findes som gratis pdf-dokumenter, men en stor del af materialet er kun tilgængeligt, hvis man betaler for det.
Som ansat i Centraladministrationen har du mulighed for, at få direkte adgang til en del af det betalingsbelagte materiale i Google Scholar ved at aktivere et bibliotekslink i Scholar under menupunktet indstillingerne.
På den måde kan du se, om DAB har betalt for adgangen til en bestemt artikel, så du kan downloade den med det samme. Husk at du skal være oprettet som låner for at kunne benytte denne service.
Læs hvordan i vejledningen på dansk eller på engelsk.
Overvåg litteratur inden for et emneområde eller fra specifikke tidsskrifter
Læs mere om hvordan man kan overvåge litteratur inden for et emneområde eller oprette "alerts" på specifikke tidsskrifter under FAQ: "Hvordan får jeg kendskab til nye udgivelser inden for mit område?"